Читај ми!

Šta znamo o gmizavcima Srbije

Gošća: prof. dr Ljiljana Tomović, redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 

U današnjoj emisiji ćemo razgovarati o raznovrsnosti gmizavaca u Srbiji i metodama koje se koriste za njihovo proučavanje. Saznaćemo koje sve vrste zmija, guštera i kornjača naseljavaju teritoriju naše zemlje, na kojim se tipovima staništa javljaju i koji su osnovni faktori njihovog ugrožavanja. Posebnu pažnju posvetićemo raznovrsnosti zmija, područjima u kojima je zabeleženo prisustvo otrovnica, a saznaćemo i kako razlikovati otrovne od neotrovnih vrsta. Sa profesorkom Tomović razgovaraćemo i o tipovima otrova koje produkuju zmije na području Srbije i o faktorima koji mogu uticati na hemijski sastav tih otrova.

 

Dugogodišnje sistematično prikupljanje podataka o kornjačama Balkana istraživačke grupe sa Univerziteta u Beogradu dalo je značajan doprinos istraživanju velikog međunarodnog tima naučnika. Nedavno je, zahvaljujući timskom radu konzorcijuma od preko stotinu istraživača, među kojima je i naša današnja sagovornica, u prestižnom naučnom časopisu „Science" objavljena značajna studija koja daje nove uvide u starenje i dugovečnost kornjača. Sa našom gošćom ćemo razgovarati o najinteresantnijim zaključcima te studije, kao i o iskustvima vezanim za saradnju sa velikim timom istraživača.

 

Prof. Momčilo B. Đorđević, u redovnoj rubrici, donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се