Читај ми!

Izložba i jubilej likovne kolonije

Slobodanka Rakić Šefer ,,Tatine princeze", Galerija Singidunum; 50 godina Likovne kolonije u Lipovcu

Posle pauze od četiri godine, u Galeriji ,,Singidunum" otvorena je 101. samostalna izložba ugledne umetnice osobenog i prepoznatljivog stila Slobodanke Rakić Šefer ,,Tatine princeze". ,,Kad sam slučajno naslikala prvu gospođicu, a bilo je to pre petnaestak godina, nisam ni slutila da će naići na veliko interesovanje i odobravanje. Uradila sam ih nekoliko, a najviše su im se obradovali muškarci koji su u kući ili porodici imali svoju malu princezu, bilo kćerku, bilo unuku, bilo sestričinu. Kad sam naslikala nekoliko velikih formata, očevi su ih radosno prepoznali kao slike za svoje kućne princeze. Tako se spontano rodio naziv za čitav spektar slika 'Tatine princeze'. Male i velike princeze, na platnima različitih formata, nalaze se među cvećem, životinjama, muzičkim notama i instrumentima, citatima pesnika, raznobojnim ćilimima, a poruka je jasna - svaka devojčica ima pravo na svoje snove i svoje odrastanje", poručuje autorka.

Slobodanka Rakić Šefer rođena je 1953. godine u Duvaništu, u Mačvi. Posle gimnazije, koju je završila u Šapcu, upisala se na slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti. Za upis ju je pripremala slikarka i pedagog Ljubica Cuca Sokić. Učestvovala je na više od 650 likovnih izložbi kod nas i u inostranstvu. Oko 3.250 njenih radova nalazi se u brojnim kolekcijama na svim kontinentima, kao i u muzejsko-galerijskim ustanovama nekadašnje Jugoslavije. Dobitnik je više od dvadeset priznanja, među kojima je i Vukova nagrada KPZ Srbije 2020. godine.

Slobodanka Rakić Šefer biće gošća Zlatnog preseka.

U drugom delu današnje emisije govorićemo o važnom jubileju. Jedna od najstarijih i najpoznatijih likovnih kolonije u Srbiji, Lipovačka kolonija, proslavlja pola veka postojanja. Od 30. jula do 5. avgusta biće održana 50. put u šumadijskom selu Lipovcu kod Topole. Od početka 2022. godine, u Kulturnom centru Topola izlagali su skriveni talenti, umetnici amateri ovog kraja kao uvod u obeležavanje 50. slikarske kolonije u Lipovcu. Ovogodišnji učesnici su: Snežana Skoko, Dragana Dražović, Nevena Kostić, Srđan Srećković, Iskandarov - Gan (Uzbekistan), Rahmani Said (Alžir), Milena Ristić i Biljana Marković. Selektorka je Ana Petrović, primenjene umetnica.

Za Zlatni presek, u prilogu Jovane Milovančević, govore Ema Stevanović, direktorka Kulturnog centra Topola, slikar Srđan Srećković i raniji učesnici kolonije, umetnici Ljiljana Šunjevarić, Milorad Mladenović i Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво