Читај ми!

Nela Milić „Wedding Bellas", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

Dr Nela Milić je viši predavač u Školi dizajna na Londonskom koledžu za komunikaciju (Univerzitet umetnosti London). Ali i umetnica.

Ciklusom fotografija na platnu, velikih dimenzija, predstavljenih u Likovnoj galeriji KCB na izložbi pod nazivom „Wedding Bellas", Nela Milić priča priču o dvanaest žena koje su se u različitim trenucima svog života našle u situaciji kada su odbile da odu. Mnoge su odbacili partneri, stanodavci, poslodavci ili im je država uskratila gostoprimstvo. Breme odbijanja nateralo ih je u beg i maštanje. Neke od njih nisu našle udvarače ili nisu htele da se udaju zbog statusa, pa su se opredelile za podjednako stabilne, temeljne i lepe Kraljičine podanike - uličnu svetiljku, stablo, saobraćajni znak - obeležja Londona...

Ovaj projekat Nela Milić je otpočela da realizuje 2007. godine, kada se susrela sa grupom žena izbeglica i migrantkinja u Prihvatnom centru za izbeglice (MRC) u Londonu. Želela je da ih zabeleži fotografijama i ispriča priču o njihovom životu drugačije nego što se to čini u medijima, gde se obično prikazuju kao žrtve, u modricama, uplakane, pod velom ili etnifikovane, okružene bedom i decom. Njih dvanaest je angažovala s idejom da napravi kalendar za izložbu i publikaciju u kojoj bi bile sakupljene njihove priče. Učesnice su iz Irana, Češke, Argentine, Zimbabvea, Belorusije, Italije, Nemačke, Srbije, Turske, Bangladeša, Poljske, Ekvadora, Libana, Irske i Velike Britanije. Izabrane žene su pozirale kao pri snimanju modnih fotografija, dajući glamur svojoj turobnoj svakodnevici.

I pored venčanica i svadbene ikonografija to su ipak predstave očaja i iluzije. Paradoks gubitka veze sa stvarnošću zbog pritiska životnih okolnosti preispituje situaciju u kojoj se te žene nalaze - da li je stvarna ili izmišljena - koncept koji dele i publika i osoba na slici.

Niko ne misli da je venčanje gde grupa nevesta grli stvari na ulici pravo venčanje, ali ono predstavlja spektakl za ljude iz kraja i pokreće raspravu o uticaju granica na ljudske odnose i društvene promene tamo gde živimo.

Gošća će biti autorka dr Nela Milić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи