Читај ми!

Slađana Dimić: Veličanstvena pomoć Grčke srpskoj deci

Dokumentarni program

Slađana Dimić, stručni saradnik za informisanje i promotivne aktivnosti Crvenog krsta Srbije, zbog svojih sposobnosti, znanja, mudrosti i velikog šarma, određena je, na izričit zahtev Grka, za stalnog koordinatora veličanstvenog projekta podrške Grčke srpskoj deci.

Ova izvanredna i veoma dirljiva priča, koja je svedočanstvo dubokih veza između srpskog i grčkog naroda, a o kojoj najveći broj Srba ništa ne zna, počela je leta 1993. godine kada je organizovan prvi program oporavka dece u grčkim porodicama, na osnovu koga je grupa od četrdesetoro dece iz doma za nezbrinutu decu „Rada Vranješević" iz Banja Luke, boravila na ostrvu Kos, 20 dana. Cilj programa boravka dece u grčkim porodicama, u početku je bio da se deca izmeste iz neposredne ratne opasnosti i okruženja opterećenog ratom i nemaštinom i da se podrži njihov psihofizički oporavak i razvoj. Taj cilj je realizovan tokom celokupnog trajanja programa, svih 19 godina. Potom, uvidevši pozitivne efekte izmeštanja dece iz nepovoljne sredine, program je proširen tako da se boravkom u trajanju od šest meseci u Grčkoj, deci omogućilo i redovno školovanje.

Projekat je realizovan u kontinuitetu tokom 18 godina, od 1993. do 2011. godine, uz učešće Srbije (Savezna Republika Jugoslavija, 1992-2003; Državna Zajednica Srbija i Crna Gora, 2003-2006 , Republika Srbija, od 2006. godine), Republike Srpske, Republike Srpske Krajine, Sremsko-Baranjske Oblasti, Republike Grčke i Republike Kipar, Jugoslovenskog crvenog krsta / Crvenog krsta Srbije, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta Grčke. Crvenog krsta Kipra, kao i Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije (SKGOJ) i Centralne Unije gradova i opština Grčke (KEDKE). Koordinatori projekta su bile stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije i Grčke. Projekat su operativno vodili Jugoslovenski Crveni krst / Crveni krst Srbije, Crveni krst Grčke i Udruženje banaka Kipra.

Prema podacima Crvenog krsta Srbije, od 1992. do 2011. godine preko Crvenog krsta Srbije i Jugoslavije na različite vrste odmora, oporavka kao i školovanja upućeno je ukupno 21.648 dece iz SRJ, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. U kontinuitetu, od leta 1993. do leta 2011. godine, ukupno 16.227 dece uživalo je tokom Božića, Uskrsa ili letnjeg raspusta u gostoprimstvu grčkih domaćina jednom ili više puta. U periodu od 1994. do 1996. godine tri puta je organizovan šestomesečni program školovanja i oporavka u grčkim porodicama za 2.421 dete. Program je realizovan u 200 gradova i opština u Grčkoj i u dve opštine na Kipru. U svakoj grčkoj opštini su kao podrška deci bili obezbeđeni psiholog, socijalni radnik i prevodilac.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се