Читај ми!

Desetogodišnjica otkrića Higsovog bozona i prvi snimci teleskopa „Džejms Veb”

Pre samo nekoliko dana objavljene su prve fascinantne fotografije koje je snimio svemirski teleskop „Džejms Veb”, a u julu se obeležava i desetogodišnjica otkrića Higsovog bozona.

 

O ova dva izuzetno značajna događaja za razvoj nauke razgovaraćemo u današnjoj emisiji.

 

Početkom jula 2012. godine u Evropskoj organizaciji za nuklearnu energiju, poznatijoj kao CERN, uzbuđenje je bilo na vrhuncu. Na konferenciji koja je održana u Ženevi 4. jula objavljeno je da je eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u dokazano postojanje bozona mase 125 GeV, sa osobinama koje je predvidela teorija poznata kao Standardni model. U široj javnosti poznat i kao Božja čestica, Higsov bozon je predmet interesovanja velikog broja fizičara, a njegove osobine se i dalje proučavaju.

 

Zbog čega je otkriće ove čestice izazvalo tako veliku pažnju naučne javnosti, na koji način je doprinelo fizici čestica i šta je sve bilo neophodno da do ovakvog otkrića dođe, saznaćemo od prof. dr Predraga Milenovića sa Fizičkog fakulteta. Prof Milenović je direktno učestvovao u eksperimentima koji su 2012. godine doprineli otkriću Higsovog bozona, te ćemo razgovarati i o iskustvima vezanim za konstrukciju detektora CMS, sprovođenju eksperimenata i obradi dobijenih podataka na osnovu kojih je dokazano postojanje Božje čestice.

U studiju će nam se pridružiti i Slobodan Bubnjević, fizičar i naučni novinar, od koga ćemo saznati nešto više o svemirskom teleskopu „Džejms Veb". Pre samo nekoliko dana objavljene su prve fotografije snimljene tim teleskopom koji menja način na koji ljudi vide svemir. Objavljeni snimci predstavljaju najdublji pogled na svemir koji je ikada snimljen. Neke od tih dalekih galaksija i neka zvezdana jata nikada ranije nisu viđeni. „Ovo parče ogromnog svemira pokriva deo neba otprilike veličine zrna peska koji neko na zemlji drži na dohvat ruke", navodi se u saopštenju NASA.

Prof. Momčilo B. Đorđević, u redovnoj rubrici, donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor emisije: Tomica Mišljenović 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се