Читај ми!

Ivan Mangov

Gost Kluba 2 je arhitekta Ivan Mangov.

Srbija će se od 15. jula prvi put predstaviti na međunarodnom Trijenalu u Milanu, i to projektom „Infinity of Structure" Ivana Mangova - antropološkom vizijom savremene umetnosti, čiji je cilj da istraži odnos čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola.

Korišćenjem srpskih srednjovekovnih ornamenata kao polazišta, stvara se nova stvarnost unošenjem slojeva savremene umetnosti. Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju se danas i juče - ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

Projekat je izabran na konkursu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, a njegov autorski tim čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović.

Izložbu projekta „Infinity of Structure" na 23. Milanskom trijenalu „Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries" otvoriće ministarka kulture i informisanja i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković. Komesarka nastupa Srbije je direktorka MPU Biljana Jotić, koja je i kustoskinja izložbe sa Natašom Radojević.

Trijenale u Milanu spaja umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologiju, tradiciju i inovativnost, predstavljajući mesto na kojem izložbe, susreti, konferencije i performansi podstiču javnu debatu o ključnim problemima savremenog društva. Milansko trijenale prenosi kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti.

Ivan Mangov rođen je u Beogradu 1979. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Unutrašnja arhitektura. Magistrirao je na Univerzitetu Politecnico di Milano, magistarska specijalizacija u okviru programa „I beni culturali", grupa Unutrašnja arhitektura. Po završetku mastera, imao je niz uspešnih projekata u muzejima u Beogradu. Dobitnik je nagrade ,,Ranko Radović" 2014. godine za izložbu ,,Osvežavanje memorije" u Muzeju primenje umetnosti u Beogradu. Jedno vreme živeo je u Americi gde se posvetio slikarstvu, svom drugom pozivu. Trenutno živi u Rimu.

U Klubu 2 sa Ivanom Mangovim o ljubavi prema arhitekturi i slikarstvu, o životu i stvaralaštvu u inostranstvu i u Beogradu...

Emisiju vodi Tanja Živković.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара