Читај ми!

reKAPITULACIJA

30 godina umetničkih grupa LED ART, Art klinika i Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom u MSUV

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u toku je retrospektivna izložba „ReKAPITULACIJA. Neposlušni objekti / subjekti 1992-2022.", koja sumira trideset godina umetničkih aktivističkih praksi od Zamrznute umetnosti Led Arta 1992. godine u Beogradu, preko delovanja Art klinike i Šok ZaDruge, do najmlađih aktivnosti Grafičke mreže. S verom u isceliteljsku moć umetnosti, Multimedijalni centar „Led Art" kontinuirano se kritički osvrće na aktuelne društvene i umetničke tokove, a etici daje prednost nad estetikom.

ReKAPITULACIJA je koncipirana kao in-situ instalacija, lavirint u kojem se publika suočava s interaktivnim postavkama koje angažuju sva čula. Posetioci mogu da učestvuju u performansima, zajedno s umetnicima realizuju umetničke radove, ali i da istražuju impresivnu arhivu koja pruža uvid u funkcionalnost/ nefunkcionalnost kolektivnog delovanja. Tokom trajanja izložbe u MSUV biće upriličeno i javno šišanje, za posetioce će se izvesti i „opasuljivanje" kuvanjem i konzumiranjem pasulja u kazanu, a publika će imati priliku i da upozna magarca Sretu. Sastavni deo izložbe su kustoska vođenja i panel diskusije, projekcija dokumentarnog materijala u projekcionoj sali MSUV-a i katalog/publikacija ReKAPITULACIJA.

Dan nakon otvaranja svoje utiske podelili su Nikola Džafo, jedan od osnivača LED ART-a i umetnik koji je održao kontinuitet rada umetničke grupe tokom trideset godina i niz generacija umetnika, kao i generacija učesnika i umetnika sa početka dvehiljaditih Željko Grulović i Vladimir Ilić, i najmlađa generacija među kojima su Darija Dragojlović i Konstantinos Petrović.

Sa dana otvaranja čućete belešku o utiscima Srđana Veljovića, fotografa koji je dokumentuje akcije ove umetničke grupe od samog početka do danas, a dan nakon otvaranja o svom učešću posvedočila je Svetlana Milić, umetnica koja je učestvovala u prvoj akciji zamrznute umetnosti.

Retrospektiva reKAPITULACIJA u MSUV je ukorenjena u žive umetničke prakse, pa su se umetničke akcije održavale i pre samog otvaranja izložbe, ali će se održavati i nakon zatvaranja krajem jula.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.

Naslovna slika © ReKAPITULACIJA (Led Art, Art klinika i Šok ZaDruga sa Grafičkom mrežom)

Sve dokumentarne fotografije sa postavke izložbe © Mirjana Boba Stojadinović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи