Читај ми!

Sanja Latinović „Prepreka ili prag", Salon Muzeja savremene umetnosti

U Salonu Muzeja savremene umetnosti organizovana je samostalna izložba Sanje Latinović pod nazivom „Prepreka ili prag", koja je koncepcijski osmišljena kao analiza njene dosadašnje umetničke prakse.

Ovom izložbom je prvi put objedinjeno i (na izvestan način) sistematizovano stvaralaštvo Sanje Latinović kako bi se sagledale konstante i varijable njenih performansa.

Na formalnom nivou njene performans akcije mogu se klasifikovati u tri grupe: 1. samostalne, često i radikalna izvođenja, 2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva; 3. kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog izvođača. Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina koji se najpre može shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

Na izložbi su prikazani video-zapisi njenih pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa - „Akvarijum", „Otklon", „Do not cross", „Ispred zida", „Movements: White", dva video performansa - jedan realizovan na master klasu Marine Abramović („Napuštena"), drugi pod nazivom „Ptica", te pet instalacija koje su materijalna svedočanstva o performans izvođenjima, pa se zbog toga koncepcijski mogu razmatrati i kao umetnički objekti.

Na otvaranju izložbe Sanja Latinović je prvi put u zemlji izvela performans „Do not cross", a ostaci performansa su postali objekat na izložbi. Pri kraju izložbe biće izveden kolektivni performans „Movements: White" koji je Sanja osmislila zajedno sa umetnikom Rankom Đankovićem.

Iako po vokaciji vajar, Sanja Latinović je svoj rad uglavnom bazirala na performansu, videu i foto dokumentaciji, birajući ih kao polja umetničkog izraza kroz koje proispituje i sam medij skulpture istražujući njegove transformativne potencijale u relacijama materija - prostor - forma - ideja.

Gošća Znakova će biti Sanja Latinović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара