Читај ми!

Kako će izgledati Beograd do 2041. godine?

Iskra Krstić i Antonije Ćatić

Tri godine nakon što je Skupština grada Beograda usvojila odluku o izradi novog generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041. godine (GUP 2041), ovaj krovni, razvojni i strateški dokument grada izašao je pred oči javnosti. Rani javni uvid povodom GUP-a oglašen je 13. juna i trajao je  do 30. juna 2022. godine,  na tri mesta u centru grada, gde  su građani od predstavnika obrađivača plana mogli da zahtevaju pojašnjenja. Ovim planom se predstavlja strategija urbanog razvoja glavnog grada Republike Srbije u narednih 19 godina.

Kako je GUP najznačajniji dokument strategije urbanističkog planiranja grada u kojem počiva sve što se nadalje planira i realizuje, a kako je prethodni GUP istekao pre godinu dana, stručna javnost je kroz 31 ekspertsku organizaciju - građansku i neformalnu inicijativu, postavila niz pitanja, kritika i zahteva kako na procedure, tako i na sadržaj plana.

Da li je GUP dovoljno predstavljen javnosti i da li je moglo da se učestvuje u njegovom stvaranju? Da li je GUP jasno formulisan? Šta su prioriteti u prostornoj viziji razvoja Beograda? Koji problemi su prepoznati i na osnovu čega su predložena rešenja? Kako će se u naredne dve decenije menjati Beograd?

Sporovima u kulturi odgovore daju Iskra Krstić, arhitekta, politikološkinja i novinarka portala ,,Mašina" i Antonije Ćatić, urbanista iz kolektiva Ministarstvo prostora.

Emisiju vodi Tanja Živković.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се