Читај ми!

Postoji li srpski nacionalistički diskurs o Ivi Andriću

Aleksandar Jerkov, Nenad Veličković i Zoran Milutinović

Jedna nedorečena rasprava o srpskom i bošnjačkom diskursu u pogledu dela Ive Andrića dala je povoda univerzitetskim profesorima Nenadu Veličkoviću iz Sarajeva i Zoranu Milutinoviću iz Londona da o ovoj temi rasprave u pisanoj formi. „Pod lupom" obojice profesora našao se, takođe, univerzitetski profesor književnosti iz Sarajeva Enver Kazaz, koji je u toj „nedorečenoj raspravi" tvrdio da srpski diskurs postoji. U razmatranje je uzeta i Kazazova teza „da je bošnjački nacionalistički diskurs o Ivi Andriću potekao iz srpske književne kritike", a da „nacionalne ideologije Bošnjaka i Srba upotrebljavaju delo Ive Andrića na isti način".

U tekstu „Srpski diskurs o Andriću", objavljenom u časopisu „Riječ i smisao", Nenad Veličković će pokušati da dâ svoja tumačenja, dajući i primere za to, dok će Milutinović u svojoj novoj knjizi „Fantom u biblioteci" analizirati Veličkoviće argumente iz pomenutog teksta. U podnaslovu Milutinovićeve knjige čita se pitanje - postoji li srpski nacionalistički diskurs o Ivi Andriću, što je i glavni smisao polemike.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su univerzitetski profesori književnosti: Aleksandar Jerkov iz Beograda, Nenad Veličković iz Sarajeva i Zoran Milutinović iz Londona.

U emisiji govori i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Staniša Tutnjević.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи