Читај ми!

Kada će se dvorcima u Srbiji vratiti stari sjaj?

Dejan Radovanović, Jelena Medaković i Robert Čoban

Dr Branka Kulić ugledni istoričar umetnosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, danas u penziji, u svojoj knjizi ,,Dvorci i letnjikovci Vojvodine" navodi: ,,U raznovrsnosti kulturnih dobara dvorci i letnjikovci imaju posebno mesto. Nekada su bili reprezenti plemićkog statusa, ugleda i bogatstva, a danas, u kapricioznosti sopstvenog trajanja, bez pravih skrbnika, opstojavaju kao nemi svedoci prohujalih vremena i prekinutog kontinuiteta života." Dobro je poznato da je većina dvoraca, kaštela, letnjikovaca već decenijama u veoma lošem stanju. Krajem prošlog meseca, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predstavila je projekat „Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine" u Kulturnom centru Srbije u Parizu i tom prilikom istakla da je cilj projekta da se uz pomoć zemalja, kao što je u prvom redu Francuska, koje su svoje dvorce stavile u funkciju kulturne diplomatije i turizma, dođe do održivih rešenja za korišćenje srpskih dvoraca kada oni budu restaurirani. Ovaj projekat obuhvata 188 zamkova i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države.

Zašto većina dvoraca koja je pod zaštitom države propada? Kako je moguće rešiti imovinsko pravna pitanja? Da li je sačuvana potrebna dokumentacija po kojoj bi se izvela rekonstrukcija objekata? Zbog čega mnogi vredni dvorci još uvek čekaju rešenja o zaštiti i sticanje statusa kulturnog dobra? Koja je današnja namena dvoraca? Obnavljanjem dvoraca koliki bi bio doprinos razvoju privrede i jačanju turističkih potencijala Srbije?

U Sporovima u kulturi govore Dejan Radovanović, istoričar umetnosti i konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu kulture, Jelana Medaković, direktor Muzeja grada Beograda i Robert Čoban, direktor "Kolor pres grupe".

Emisiju vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво