Читај ми!

Sabrana dela Aleksandra Ristovića i tema srpska poezija u doba tranzicije

Marko Avramović, Marjan Čakarević i Mihajlo Pantić

Pojavom trećeg toma sabranih dela Aleksandra Ristovića zaokružen je veliki poduhvat na objavljivanju književnog opusa ovog autora: dvadesetak pesničkih knjiga, jedna poema, roman, poetska proza, brojni eseji o poeziji.

Prva dva toma priredili su Ana Ristović, Marjan Čakarević i Alen Bešić, a treći još i Marijana Jelisavčić i Milena Graovac.

Recepcija Ristovićenog dela za vreme njegovog života i nakon smrti vidno je drugačija - od gotovo zanemarivanja do smeštanja u same vrhove srspke poezije. O takvom „slučaju Ristović" piše Marko Avramović, autor prve monografije o ovom pesniku (Ne gubeći iz vida nijedno biće ni predmet), dok iscrpne beleške o svakom tomu donosi Marjan Čakarević. Tako Sabrana dela predstavljaju još jednu značajnu afirmaciju Ristovićevog stvaralaštva. O njegovom mestu u srpskoj književnosti i radu na ovom poduhvatu u Gutenbergovom odgovoru razgovaramo sa Markom Avramovićem i Marjanom Čakarevićem.

U Institutu za književnost i umetnost u Beogradu održan je Okrugli sto na temu srpske poezije u doba tranzicije. Neposredan povod je antologija „Reči i senke: antologija novijeg srpskog pesništva (1991-2020)" koju je priredio Saša Radojčić, ali su se teme odnosile na različite aspekte poezije koja se u poslednjih trideset godina objavljuje u Srbiji: poetičke, tematske, stilske, kulturološke i ideološke. Uz pojedine uvide sa ovog skupa, čućemo od profesora Mihajla Pantića kakvi su izazovi vrednovanja poezije danas, kada se ona izobilno piše i objavljuje, ali nedovoljno ceni u javnoj sferi.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара