Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Community Radio - Radio kao medij zajednice

Takozvani treći model radio-stanica, pored javnog servisa i komercijalnog radija, jeste radio civilnog sektora, ili neprofitni radio kao medij zajednice. Radio civilnog sektora pokreće se kako bi bile zadovoljene specifične potrebe pojedinih društvenih grupa, bez mogućnosti ostvarivanja komercijalne dobiti, a kao osnivači ovog tipa radio-stanica pojavljuju se udruženja građana, verske ili nacionalne zajednice, fondacije i slično. Šta je, zapravo, ovaj, u svetu sve popularniji model - radio kao medij zajednice? O kojim zajednicama je reč? Kako radio jača duh zajednice i „podiže glas" protiv onoga što tu zajednicu ugrožava? Koliko je ovaj tip radija prisutan u etru nad Srbijom i regionom? Kako finansira svoje delovanje, ako je već reč o neprofitnom mediju? Neke od mogućih odgovora na ova i druga pitanja saznajemo od novinara Alekse Milosavljevića, saradnika na projektu „Mediji zajednice".

Jedan od svežih primera medija zajednice stiže nam sa severa zemlje - Radio Plac iz Subotice je zamišljen kao umetnički radiofonski projekat Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice. Osim muzičkog izbora, sastavljenog isključivo od neobjavljene, amaterske i „slobodne" muzike, ovaj radio je usmeren ka beleženju radiofonskih zapisa svakodnevnog života ljudi u zajednici. To je prostor za slušanje sirovog zvuka atmosfere fabrike, pijace, ulice, kafića... „On mora biti sredstvo izražavanja zajednice u okviru koje deluje", kaže naš sagovornik, urednik Radio Placa Petar Mitrić.

Uoči Međunarodnog praznika rada, iz riznice Tonskog arhiva Radio Beograda emitujemo odlomke iz prenosa prvomajskih i parada za Dan pobede. Te prenose su vodili i komentarisali doajeni radio-novinarstva - Jovan Šćekić, Nikola Vitorović, Radivoje Marković...

U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa slovenačkim i jugoslovenskim književnikom i političarom akademikom Josipom Vidmarom. Razgovori su vođeni na samom početku ciklusa emisija „Gost Drugog programa", a ovih dana navršeno je tačno tri decenije od smrti Josipa Vidmara.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи