Čitaj mi!

Slaba nuklearna sila

Sagovornik: dr Marko Vojinović, Institut za fiziku u Beogradu

 

Slaba nuklearna sila, neretko nazivana i samo „slaba sila", većini ljudi je najmanje poznata od četiri osnovne sile - ili interakcije - u prirodi, u koje još spadaju i gravitacija, elektromagnetizam i jaka nuklearna sila.

Slaba interakcija je, međutim, podjednako važna, ne samo zato što upravlja radioaktivnim raspadom atomskih jezgara, već i zbog toga što, kada ona ne bi postojala, sastavni delovi atoma, a time i sami atomi, ne bi bili stabilni, što bi potpuno onemogućilo obrazovanje struktura u vasioni - od zvezda i galaksija do živih bića. Karakteristike slabe sile i elementarnih čestica koje je prenose - „W" i „Z" bozona - čine i presudan deo Standardnog modela teorijske fizike. Stoga je proučavanje slabe sile neodvojiv deo svih stremljenja ka produbljivanju našeg znanja o prirodi i njenim fundamentalnim zakonima, kako na polju teorije tako i na eksperimentalnom planu.

Muzički urednik: Predrag Vasić
Ton-majstor: Vladimir Penđer
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. apr 2022, 14:23) - anonymous a.98 [neregistrovani]

odlcina tema

dobar izbor teme, a gost, izuzetan izbor, vec od ranije poznat, na odlicnom je glasu.

Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]