Čitaj mi!

Ildiko Erdei

Gošća emisije je Ildiko Erdei.

U Narodnoj biblioteci Srbije nedavno je predstavljena monografija Moderni život u udarnom terminu: televizija, humor i politika u socijalističkoj Jugoslaviji čija je autorka Ildiko Erdei, vanredna profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ova studija je, rečima profesorke Erdei, posvećena istraživanju i analizi kultne serije Pozorište u kući, kao i rekonstrukciji načina na koje je televizija uticala na modernizaciju posleratnog jugoslovenskog društva i njegovo jače povezivanje sa, pre svega, tokovima zapadne modernosti.

Naše teme danas biće i status humora u savremenom društvu, hiperprodukcija televizijskog sadržaja, bindžovanje kao nova forma eksapizma, status, prostor i značaj koji u medijima dobijaju oblasti kulture i umetnosti, serija Normalni ljudi i dr.

Od kulturnih događaja nedelje izdvajamo koncert About Life, Identity & Death ansambla Metamorfozis u Bioskopu Balkan, otvaranje izložbe Onda porasteš, a mape postanu strašne Uroša Krčadinca u Galeriji Doma kulture Studentski grad i naučno-stručni skup Digitalna i medijska pismenost - nove uloge i funkcije medija koju je organizovao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Danas če biti reči i o knjizi Žan-Lik Godar permanentni revolucionar nemačkog autora Berta Rebhandla (FCS i Ultimatum), kao i o romanu Levoruka žena Petera Handkea (Laguna).

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović.

broj komentara 0 pošalji komentar
U prvih pet - kulturni događaj nedelje U prvih pet - kulturni događaj nedelje

Autor:
Sara Arsenović

Novinari i kritičari Radio Beograda 2 izdvajaju najbolje, najvažnije kulturne događaje u svim umetnostima u proteklih sedam dana i komentarišu svoj izbor. [ detaljnije ]