Читај ми!

Svetski dan osoba sa autizmom

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom koji se obeležava 2. aprila razgovaramo sa prof. dr Milicom Pejović Milovančević, direktorkom Instituta za mentalno zdravlje i Natašom Srećković Milenković, dipl. defektologom, logopedom.

Odlukom Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se od 2008. godine. Jedan od ciljeva obeležavanja ovog dana je ukazivanje na potrebu poboljšanja kvaliteta života osoba sa autizmom i obezbeđivanje uslova koji bi svakoj osobi sa autizmom omogućili da u potpunosti razvije svoj potencijal kao aktivan član društva.

Autizam je doživotno neurološko stanje koje se manifestuje u ranom detinjstvu, bez obzira na pol ili socio-ekonomski status. Termin spektar autizma odnosi se na niz karakteristika. Odgovarajuća podrška, prilagođavanje i prihvatanje ove neurološke varijacije omogućavaju osobama sa spektrom da uživaju u jednakim mogućnostima i punom i efektivnom učešću u društvu.

Autizam uglavnom karakterišu jedinstvene društvene interakcije, nestandardni načini učenja, izražena interesovanja za određene predmete, sklonost rutinama, izazovi u tipičnoj komunikaciji i posebni načini obrade senzornih informacija.

U današnjoj emisiji saznaćemo nešto više o aktuelnim istraživanjima uzroka autizma, novim eksperimentalnim terapijskim protokolima i tretmanima koji mogu unaprediti život osoba sa autizmom, kao i o značaju novih digitalnih tehnologija u dijagnostici i terapiji.

Prof. Momčilo B. Đorđević u redovnoj rubrici donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor: Tomica Mišljenović

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво