Читај ми!

,,Igra materije i duha" i ,,Pepa i tačka"

Milanka Berberović „Igra materije i duha”, Galerija RTS; Nikola Velicki „Pepa i tačka”, Likovna galerija KCB

 

U Galeriji RTS sinoć je, uz bogat umetnički program, otvorena izložba Milanke Berberović „Igra materije i duha". Prikazane su kostimografske slike, bravurozni nadahnuti crteži slikani na neobičnim podlogama i ekstravagantnih dimenzija, kao i realizovani kostimi sve upotpunjeno odgovarajućim staklenim nakitom.

Propraćena je geneza i osmišljeni put autora od ideje do realizacije kao i promene do kojih je došlo tokom istraživanja i stvaranja. Njeni kostimografski crteži maštoviti i izrazite likovnosti sugerišu samu predstavu, a kostimografije do tančina promišljene i delikatnog kolorita uvek su u funkciji jedinstva predstave. Teatrolog Jovan Ćirilov u katalogu njene samostalne izložbe 1985. godine primećuje: „Kamo sreće da su njene predstave imale duh njenih skica kao što je sreća što su neke predstave imale njene kostime".

Diplomirala je 1966. godine Scenski kostim na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. U Beogradskom dramskom pozorištu angažovana je između 1966. i 1982. godine. Od 1997. u zvanju je redovnog profesora na Odseku kostim - Atelje scenski kostim. Od 2000. do 2004. bila je dekan FPU. Kao gostujući profesor sarađivala je sa univerzitetima umetnosti u SAD. Od 1996. član je ULUPUDS-a. Učestvovala je na više od 170 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, priredila više od 20 samostalnih izložbi u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Zagrebu, Blumingtonu, Vašingtonu, Detroitu. Dobitnik je više od 30 nagrada, priznanja i pohvala. Autor je brojnih tekstova za knjige, pozorišne programe i kataloge. Realizovala je stotine ilustracija za knjige. Bavi se savremenim i scenskim kostimom, scenografijom, ilustracijom, slikarstvom, uradila je više od 200 kostimografija za pozorišne predstave. Kao gošća Zlatnog preseka, Milanka Berberović će oživeti mnoge od njih.

U Kulturnom centru Beograda otvorene su tri nove izložbe, među kojima je i postavka autora Nikole Velickog „Pepa i tačka" gde možemo da pratimo na koji se način jedna istaknuta figura dečjeg sveta emancipuje od svog osnovnog okvira, nastavljajući svoj život u široj kulturološkoj sferi, postajući pop-ikona, znak vremena. Velicki se za motiv Pepe Praseta opredelio intuitivno, neopterećen značenjskim učitavanjima i iščitavanjima, ali dopuštajući da se ona slobodno i spontano pletu. Pepa se ukazala kao pogodan poligon za stilske vežbe, okvir koji mu je omogućio da se znalački poigrava, pre svega, različitim grafičkim i crtačkim postupcima.

Nikola Velicki rođen je 1983. godine u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine kod profesora Miodraga Mlađovića. Doktorirao je 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Vladimira Veljaševića. Član je ULUS-a od 2009. godine. Zaposlen je na Fakultetu likovnih umetnosti kao asistent na grafičkom odseku. Priredio je 20 samostalnih izložbi i više od 90 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Sa Nikolom Velickim u Zlatnom preseku razgovaramo o njegovom stvaralaštvu koje odlikuje osvešćena infantilnost, igra, humor, poznavanje i poštovanje tradicionalnih grafičkih i likovnih tehnika i veština, kao i stvaralački duh - urbani primitivizam.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи