Читај ми!

Johan Vesthof: Sonate za violinu

Mada je među savremenicima uživao veliki ugled i kao violinista i kao poliglota, Johan Paul fon Vesthof (1656–1705) danas je gotovo potpuno zaboravljen.

 

Za života divio mu se čak i francuski kralj Luj XIV. Deo razloga za tu istorijusku nepravdu leži u činjenici da je objavio samo dve zbirke kompozicija - šest sonata za violinu i basso continuo 1694. i šest svita za violinu solo dve godine kasnije.

Obe zbirke imale su revolucionaran značaj - svite za solo instrument bile su prve u svom žanru i inspirisale J. S. Baha za njegove partite, dok sonate predstavljaju kompendijum autorove poetike, kao i njegove kompozicione veštine. Dodatni razlog da Vesthofove sonate budu skrajnute leži u njihovim virutoznim tehničkim zahtevima, koliko i krajnje individualnom i inovativnom stilu kojim su pisane.
U današnjem Autogramu Vesthofove sonate za violinu i basso continuo čućemo na prvom snimku na kojem je ova zbirka zabeležena: aprila 2004. godine, na originalnim instrumentima epohe, ostvario ga je ansambl Les plaisirs du Parnasse, u sastavu: David Plantje, violina, Maja Amrain, violončelo, Andrea Markiol, čembalo i Šizuko Noiri, arhilauta.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи