Читај ми!

Đorđe Milošević

Violončelista

 

Diplomirao je violončelo na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić. Bio je stipendista Ministarstva kulture i obrazovanja Luksemburga, gde se usavršavao na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u klasi Kloda Đampelegrinija.
Tokom školovanja bio je dobitnik mnogih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Aktivno se usavršavao na majstorskim kursevima za violončelo, kamernu, baroknu i savremenu muziku kod: M. Lera, A. Gerharda, S. Apolina, K. Rodina, K. Janković, I. Kalmana, P. Gulde, M. Udea, M. Kodla, B. Koksea, Dž. Krauča, L. Kamingsa, Dž. Adamsa i drugih.
Od 2004. godine, u Srbiji i inostranstvu, nastupa i kao barokni violončelista, interpretirajući ranu i baroknu muziku na autentičan način.
Jedan je od osnivača domaćih kamernih ansambala Beogradski barok i Gudački kvartet „Mokranjac", sa kojima je održao veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu (Švedska, Hrvatska, Crna Gora).
Bio je član ansambla za savremenu muziku Luxembourg Sinfonietta, kao i baroknih ansambala Nymbus i Balkan Baroque Band, sa kojima je u periodu od 2006. do 2014. godine redovno nastupao na koncertima širom Evrope (Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Slovenija, Grčka, Rumunija, Bugarska i dr.). Redovno nastupa i ostvaruje koncerte u Srbiji i inostranstvu sa ansamblom Tempera Barocca (Srbija, Francuska, Rusija). Član je ansambla Metamorfozis.
Uspešnu umetničku saradnju, u vidu zajedničkih nastupa i koncerata, ostvario je sa istaknutim umetnicima domaće i međunarodne muzičke scene: Jovanom Kolundžijom, Ljubišom Jovanovićem, Tanjom Obrenović, Katarinom Jovanović, Sašom Mirkovićem, Bojanom Dimković, Klaudijem Arimanijem i drugim.
Nastupao je na svim najznačajnijim domaćim muzičkim festivalima, kao i na više istaknutih stranih muzičkih festivala: Budva Grad teatar (Crna Gora), Ceviqc Brežice (Slovenija), La Chaise-Dieu (Francuska), Festival International Echternach (Luksemburg) i dr.
Redovno nastupa kao solista, a poslednjih godina je intenzivirao rad na interpretaciji dela savremenih srpskih kompozitora ostvarivši značajan broj premijerno izvedenih dela domaćih autora komponovanih za violončelo.
Po porudžbini Đorđa Miloševića, u poslednjih pet godina nastalo je više od 20 novih kompozicija različitih formi savremenih srpskih kompozitora za solo violončelo i violončelo i klavir, koje su premijerno izvedene u različitim gradovima Srbije, kao i u inostranstvu.
Ostvario je trajne audio-zapise za potrebe RTS-a, kao i audio-zapise u inostranstvu, među kojima se izdvajaju snimci za ERT i European Broadcasting Union. Sa Gudačkim kvartetom „Mokranjac" 2013. godine snimio je i objavio prvo promotivno komakt-disk izdanje sa delima savremenih srpskih kompozitora. Od 1. septembra 2020. godine zaposlen je na mestu direktora beogradske Muzičke škole „Stanislav Binički". Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи