Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

O počecima radio-dramskog izraza u nas

U toku je javni anonimni konkurs Dramskog programa Radio Beograda za originalna radio-dramska dela. Konkurs je otvoren do 14. februara. Reč je praktično o najstarijem i dalje postojećem književnom konkursu u nas. O tome koliko je radio-drama kao literarni žanr uronjena u istoriju Radio Beograda, dovoljno govore podaci o prvim konkursima dvadesetih godina prošlog veka koje nalazimo u časopisu Radio Beograd, koji je izlazio između dva svetska rata.

U današnjem zvučnom pohodu istoriji naše radio-drame, podsetićemo se prve posleratne radio-dramske trupe, nazivane još i Radio-pozorištem, ali da bismo njenu ulogu shvatili, biće nam neophodno poniranje u još dublju prošlost - u međuratni period. Emitujemo i sećanja jednog od aktera toga doba, reditelja Jovana Bate Konjovića, koji je utirao put radio-drami, tada sasvim novom žanru. Vodič kroz prve konkurse Radio Beograda za dramski tekst, koji će nam osvetliti uloge Gustava Brauna, Vinka Vitezice, Nikole Đurića, Radeta Markovića i mnogih drugih pregalaca u istoriji radiodrasmkog žanra je pažljivi hroničar radio-drame,reditelj Miroslav Jokić, nekadašnji urednik Dramskog programa Radio Beograda i autor više knjiga o istoriji radija.

U redovnoj rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa Zoltanom Čukom, pesnikom, prevodiocem, i iznad svega graditeljem kulturnih mostova između Mađarske i Srbije. Prvi prevod Andrićevog romana „Na Drini ćuprija" na strani jezik bio onaj Zoltana Čuke, na mađarski. Ovi razgovori vođeni su za ciklus emisija Gost Drugog programa.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи