Čitaj mi!

Antropska selekcija

Sagovornik: dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije Beograd i saradnik Instituta za budućnost čovečanstva u Oksfordu (Velika Britanija)

Posmatrački selekcioni efekti spadaju među činioce koje je u naučnim istraživanjima uvek neophodno uzeti u obzir kako bi se u što većoj meri osigurala reprezentativnost uzorka i omogućilo objektivno tumačenje dobijenih rezultata. Pod antropskom selekcijom podrazumavaju se svi vidovi zavisnosti proučavane pojave od činjenica koje su, sa svoje strane, nužan preduslov za postojanje nas samih kao inteligentnih posmatrača. Drugim rečima, svest o antropskoj selekciji opominje nas da ne možemo očekivati da u bilo kom aspektu vasione zateknemo neko stanje stvari koje bi bilo suštinski nespojivo sa mogućnostima da naša vlastita evolucija dosegne tačku u kojoj smo kadri da tu istu vasionu istražujemo.

Iako često pogrešno predstavljan kao nekakvo teleološko načelo, pojam antropske selekcije je, upravo suprotno, neodvojiv deo opšte naučne metodologije, kao i epistemologije i filozofije nauke, a implikacije anropske selekcije su važan deo sveobuhvatnog okvira naših traganja za novim saznanjima u mnogim disciplinama i oblastima - posebno u kosmologiji i astrobiologiji.
Razgovor je prvi put emitovan 2. aprila 2017.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Ognjen Škrbović
Autor emisije: Srđa Janković

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]