Читај ми!

Izložba „Zenitistima celoga sveta", Narodni muzej Beograd

Gošća emisije je Gordana Stanišić

Krajem prošle godine Narodni muzej je organizovao izložbu „Zenitistima celoga sveta" na kojoj je predstavljena zaostavština Ljubomira Micića koja se čuva u ovoj instituciji. Izložba je priređena povodom obeležavanja sto godina od objavljivanja prvog broja časopisa Zenit i pokretanja prvog avangardnog jugoslovenskog pokreta zenitizma.

U revolucionarnom zanosu pokrenutom socijalnim i kulturnim previranjima kojima je bila zahvaćena Evropa u godinama posle Velikog rata, u „borbi za čovečnost kroz umetnost" a s ciljem propagiranja humanizma i antiratne politike internacionalizma, Ljubomir Micić, pisac, kritičar i prevodilac, pokrenuo je u Zagrebu 1. februara 1921. godine prvo jugoslovensko, književno-umetničko avangardno glasilo Zenit, kao internacionalnu reviju za umetnost i kulturu.

Reformistički karakter Zenita ogledao se, s jedne strane, na idejno-strategijskom planu - u njegovoj programskoj orijentaciji i manifestnoj retorici (izvorno levičarskog profila), u estetici kriticizma i poricanja, buntovnički provokativnog, ponekad i anarhističkog oglašavanja i ponašanja. S druge strane, ovakvoj koncepcijskoj strukturi Zenita odgovarao je i radikalan iskorak u oblikovanju njegovog vizuelnog identiteta. Slobodne montažne konstrukcije, eksperimentalna semantička i tipografska rešenja, propagandni i reklamni sadržaji... bili su imanentni srodnim avangardnim časopisima iz krila nemačkog ekspresionizma, italijanskog futurizma, ruskog konstruktivizma, suprematizma i dadaizma. Koncepcijski i vizuelno, Zenit je stekao zapažen međunarodni ugled među programskim glasilima na avangardnoj sceni, a zenitizam se pozicionirao na liniju vodećih aktivističkih pokreta. Časopis Zenit je, uz sve probleme, izlazio između 1921. i 1926. kada su ga vlasti zabranile, a Micić emigrirao u Frnacusku, nastavivši propagiranje zenitizma na drugi načun.

Na izložbi su prikazana najznačajnija dela evropskih avangardnih umetnika toga doba, poput Arhipenka, Moholj-Nađa, Kandinskog ili Šagala i El Lisickog, ali i domaćih - Jo Kleka, Mihaila S Petrova, Jovana Bijelića, Avgusta Černigoja... Takođe je predstavljen i značajan dokumentaristički materijal: originalna izdanja časopisa Zenit kao i publikacije iz Zenitove biblioteke, matrične ploče i plakati, brošure i leci, albumi i fotografije, pisma i lični predmeti Ljubomira Micića, njegove supruge Anuške i njegovog brata Branka (Micića) Ve Poljanskog.

Gošća emisije je autorka izložbe Gordana Stanišić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи