Читај ми!

Evrovizija, Oktobarski salon, metanivo

Igor Bošnjak/Adnan Softić/Slavs&Tatars, Zorana Đaković, Luka Bešlagić

Poslednja emisija Zlatni presek u ovoj godini široko će obuhvatiti tekuće pojave na sceni savremene umetnosti, pa ćete tako čuti troje autora koji učestvuju u izložbi EVROVIZION. CROSSING STORIES AND SPACES (Evrovizija. Ukrštanje priča i prostora) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine: Igora Bošnjaka, Adnana Softića i Stana de Natrisa, člana grupe Sloveni i Tatari. Ovu izložbu relizuje Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa, a autorke koncepta projekta su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm, koje su i kustoskinje izložbe u Novom Sadu, dok će na drugim mestima njih dve sarađivati sa lokalnim kustosima. Novosadsko izdanje izložbe je drugo u nizu od dvanaest, koje će se odvijati u toku sedam godina, a bavi se temom Evrope, odnosno njenim identitetom, i to iz ugla propitivanja manje vidljivih i marginalizovanih geopolitičkih i kulturnih prostora, posebno prostora jugoistočne i istočne Evrope.

U emisiji ćemo usmeriti pogled i ka predstojećoj 2022. godini, pa ćete čuti Zoranu Đaković Miniti, pomoćnicu direktora za program Kulturnog centra Beograda, koja će pružiti prvu najavu narednog 59. Oktobarskog salona.

Emisiju zaokružujemo veoma savremenom umetničkom praksom Luke Bešlagića, teoretičara književnosti i medija koji se bavi hibridnim transdisciplinarnim teorijama u polju humanistike i, posebno, teoretizacijom eksperimentalne tekstualne prakse. Povod našeg razgovora jeste njenov nalog na instagramu @metanivo na kome svakodnevno postavlja mimove, koji nas suočavaju sa pitanjem u kojoj meri manipulisanje prostorom društvenih mreža može da bude prostor za umetnost ili zabavu, ili još mnogo toga.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.

Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво