Читај ми!

Čovek kome se klanjala Evropa i Pozorište na Terazijama

Aleksandar Đaja i Dušan D. Rnjak

Pozorište na Terazijama je danas, 23. decembra, obeležilo svoj 72. rođendan uručenjem godišnjih nagrada, zahvalnica i specijalne nagrade za glumačku bravuru „Janoš Tot". Osnovano kao Humorističko pozorište na današnji dan 1949. godine, počelo je sa radom u improvizovanim okolnostima, kao podstanar bioskopa „Beograd". Prva premijera bila je Nušićeva komedija „Dr" pre sedamdeset godina.

Ovim povodom ćemo u Maskama razgovarati sa direktorom Pozorišta na Terazijama Aleksandrom Đajom koji će se osvrnuti na rad u protekloj godini i najaviti nove projekte.

U utorak, 21. decembra, u Biblioteci grada Beograda je predstavljena knjiga „Joca Savić- čovek kome se klanjala Evropa" Dušana D.Rnjaka u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine. Knjiga govori o životu i stvaralaštvu ovog velikog glumca, reditelja i teatrologa koji je rođen u Novom Bečeju 1847. godine, a umro u Minhenu 1915.godine. Bio je jedan od osnivača nemačkog Društva pozorišnih stvaralaca i nosilac niza nemačkih i stranih visokih odlikovanja. Ipak, duboko je cenio svoje srpsko poreklo, piše Dušan D. Rnjak koji će nam u Maskama govoriti o značaju dela Joce Savića, koga su zvali „Aristotel novog doba".

Urednik i voditelj emisije je Gordana Đurđević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара