Читај ми!

Neoavangarda i konceptualna umjetnost u Hrvatskoj

Miško Šuvaković: Neoavangarda i konceptualna umjetnost u Hrvatskoj, DAF, Zagreb

Za hrvatsko čitalaštvo, za izdavačku kuću DAF iz Zagreba, dr Miško Šuvaković je napisao studiju „Neoavangarda i konceptualna umjetnost u Hrvatskoj", koja je istovremeno prilika da se bolje sagledaju i uporede događanja na jugoslovenskoj kulturnoj sceni.

Knjiga „Neoavangarda i konceptualna umjetnost u Hrvatskoj" nije istoričarsko-umetnički pregled, kao ni kritička studija, već bi se pre moglo govoriti o teorijskom razmatranju pitanja koja su modernu uvela u različite procese od samoispitivanja do negiranja, sa mnogobrojnim varijetetima, a što je otvorilo puteve razvoja postmoderne i savremene umetnosti. Neposredni povod za pisanje ove knjige jeste sve veća zainteresovanost inostranih institucija i galerista za dela aktera ove scene.

Šuvaković u ovoj knjizi markira pojave i pojedince, kontekstualizuje ih s društveno-političko-idejnim okolnostima koji su izvršili reviziju modernističkog projekta. U suštini, knjiga se bavi idejom da su taktičke prakse radikalizovanih neoavangardi i konceptualne umetnosti težile „napuštanju umjetnosti", te otvaranju prozora i vrata ateljea, galerija, kulturnih centara i muzeja prema spoljašnjem prostoru ‒ svetu oko nas (njih). To je značilo da se načinio nagli i (povremeno) brutalni, a povremeno nežni otklon od carstva „unutrašnje nužnosti" ka konceptualističkom idealu s kraja šezdesetih godina 20. veka izrečenog u frazi „Live in Your Head". Napuštanje umetnosti, naravno, nije značilo da je umetnost odbačena u ime nečega drugog već da je pokrenut trajni proces preispitivanja svrhe i funkcije umetnosti u društvu.

Gost emisije biće prof. dr Miško Šuvaković, dekan Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи