Читај ми!

Tradicija kao osnova za nešto sasvim drugačije

Dragana Kovačić, Ana Vujović

Umetnica mlađe srednje generacije Ana Vujović predstavila je najnovije radove u beogradskoj privatnoj galeriji Hestija (Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau). Izložba već nosi indikativan naziv „Ctrl+Alt+Del" (komanda za kompjuter putem tastature da se naglo prekine neka funkcija, često zbog toga što je blokirana).

U nastavku svojih istraživanja odnosa društva i njegovog nasleđa, Ana Vujović predstavlja radove koji se zasnivaju na tradicionalnom tkanju pirotskih ćilima, kao simbolu srpske nacije, koju minuciozno razgrađuje vlakno po vlakno, posežući za samom potkom - doslovno i simbolički. Za razliku od ranijih radova u kojima je ovo tradicionalno (žensko) tkanje sučeljavala sa digitalnom greškom, ovom prilikom u rad uvodi rekvizite koji se koriste za prvu pomoć.

Izložba Narodnog muzeja „Gradovi: izvestan pogled" obuhvata četrdest osam radova i trideset šest umetnika. Izložba koja je postavljena u Galeriji Kabineta grafike na prvom spratu Narodnog muzeja, u fokusu ima prikaz grada kao ključnog mesta u kojem je započela i gde se dramatično i ubrzano razvijala moderna kultura i umetnost najpre na prelasku iz 18. u 19. a potom i iz 19. u 20. vek.

Autorka izložbe je dr Dragana Kovačić, muzejska savetnica i kustoskinja Zbirke crteža i grafika stranih umetnika Narodnog muzeja u Beogradu. Ona će nam približiti istraživanje o neraskidivoj sponi između urbanizacije i širenja moderne kulture.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.

Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи