Читај ми!

Srpska crkva u srednjem veku

Gošća je dr Marija Koprivica, docent na Katedri za istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Čitavo srednjovekovno društvo prožeto je jakim verskim uticajem. Nije pogrešno reći da je crkva obeležje srednjeg veka. Doduše, uticaj crkve je u mnogim nenaučnim interpretacijama shvatan kao nešto negativno, ali zapravo on se nikako ne može staviti u takav kontekst. Crkvena politika je deo srednjovekovne državne politike i u mnogim slučajevima ima i presudnu ulogu u državotvornosti i u pozicioniranju države. Srpska srednjovekovna država pažljivo i odmereno vodi crkvenu politiku, a autokefalna srpska crkva od prve polovine 13. veka je značajan faktor u verskoj politici koja prelazi i granice Balkana.

U ovonedeljnoj Riznici o srpskoj crkvi u srednjem veku, njenom mestu i uticaju na sveukupna zbivanja u društvu i državi, govori dr Marija Koprivica, docent na Katedri za istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи