Читај ми!

Izložba „Pozicioniranje 2"

Igor Antić „Pozicioniranje 2", Prodajna galerija Beograd

Izložbom pod nazivom „Pozicioniranje 2" u Galeriji Beograd, Igor Antić nastavlja istraživanja unutar projekta koji je započeo intervencijom u Galeriji Rajka Mamuzića u Novom Sadu 2019. godine. Istraživanje se odnosi na pozicioniranje autora u odnosu na istorijsko-umetničke tokove, tržište, kao i prakse kolekcioniranja kod nas.

Osnovu ove prostorne instalacije čine veštački konstruisana stabla s „lišćem" koje na sebi nosi slikane, verbalne poruke, tj. pitanja koja umetnik postavlja svakodnevno pri susretu s konkretnim problemima odnosa prakse i društvenih procesa. Taj širok aspekt pitanja i nedoumica, koji se protežu od univerzalnih umetničkih, preko društveno-praktičnih, do političkih, jesu pokazatelj umetnikove pozicije kao refleksije svih tih odnosa, koji mogu biti i komplementarni ali i suprostavljeni. „Tako se autor prema estetici i filozofiji umetnosti, postavlja jednako analitički kao i prema njenim istorijskim ili faktičkim dometima; njegovo se istraživanje bavi egzistencijom umetnika, muzeja i galerija, jednovremeno sa životom nestajućeg artefakta i umetnošću ideje. U njegovim se razradama o umetničkom objektu debatuje kao o „subjektu" koji elokventno komunicira sa svojim prostornim okruženjem; pregovara o modusima recepcije umetničkog dela i njegovoj čulnosti; postavljaju pitanje kolekcionarske intime i njenih kontroverza; o „tržištu umetnosti" govori iz perspektive nedostajućih društvenih vizija i „umetnosti tržišta u krizi"..." zapisala je u predgovoru kataloga istoričarka umetnosti Jelena Krivokapić.

Igor Antić je pridobio pozitivne kritike stručne javnosti svojim analitičkim i istraživačkim pristupom umetnosti s dubokim oslanjanjem na realne događaje ili ličnosti, procese i fenomene. Blizak krugu postminimalista i zagovornik jedne posebne kulture interdisciplinarnog mišljenja i pristupa umetnosti koja se od početka 90-tih negovala u okviru „Instituta visokih studija likovnih umetnosti" u Parizu (Institut des Hautes Etudes des Arts Plastiques) i krugu njenih najbližih saradnika okupljenih oko Pontusa Hultena, Serža Fošroa i Danijela Birena.

Različitim postupcima uvek se iznova demaskira prag institucionalnih i diskurzivnih moći kulture i njenog jezika koji zaklanjaju prostore individualnog govora i njegovih plodonosnih razmena.

Gost će biti Igor Antić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво