Читај ми!

Iva Ikon

Pevačica, pijanistkinja i kantautorka

Iva Ikon (Iva Cojić) diplomirala je klavir na FMU u Beogradu, u klasi Nevene Popović, kao i u Minhenu, u klasi Vadima Suhanova i Olafa Dreslera. U Minhenu je započela i studije džez pevanja i gospela, u klasi američke džez ikone Karen Edvards.

Nastupa kao solista ili zajedno sa mnogobrojnim nemačkim i drugim inostranim zvezdama.
Za diskografsku kuću EMI je, zajedno sa pijanistom Maksimom Mrvicom, i u produkciji Davida Eseksa, snimila „The Olympic Dream", oficijelni album Olimpijskih igara 2004. godine.

Odmah po završetku studija u Nemačkoj, od čuvenog menadžera i promotera Mela Buša (koji je otkrio i proslavio violinistkinju Vanesu Mej, kvartet „Bond", kao i zvezde svetske muzičke scene kao što su Elton Džon, grupa „Queen", Džordž Majkl, Majkl Džekson i mnogi drugi), dobila je ponudu da se kao pijanistkinja i jedini vokal priključi novoosnovanom petočlanom bendu „Wild".
Bend tada potpisuje ugovor sa jednom od najvećih diskografskih kuća ‒ EMI Classics International (London) ‒ što im omogućuje snimanje albuma, promocije širom sveta, kao i saradnju sa slavnim imenima, među kojima su i Džef Vejn, Erik Sera itd.
Grupa „Wild" nailazi na odličan prijem i uspeh na turnejama u Meksiku, Aziji i Australiji, a takođe je otvorio i „Melbourne Cup '05" (na stadionu pred 120 000 gledalaca, što je bilo emitovano i milionima gledalaca širom planete na televizijskoj stanici SKY). Sastav „Wild" tada je podelio binu i sa čuvenim italijanskim tenorom Lučanom Pavarotijem.

Iva Ikon se bavi i komponovanjem, i samostalno i u koautorstvu sa kolegama iz inostranstva.
Njena pesma „21 Grams" korišćena je u TV seriji „Messiah" (1‒5), koja je emitovana na televizijskoj stanici BBC ONE.

Iskustvo, život i putovanja širom sveta ohrabrili su je da istražuje nove kulture, a ta raznolikost se ogleda u bogatstvu muzičkih žanrova kojima se bavi (klasika, gospel, soul, pop, džez, bluz).
Muzika Stivija Vondera, Arete Frenklin, Reja Čarlsa i Vitni Hjuston bila je za nju velika inspiracija i nadahnuće ‒ otkrila je predivni svet gospela, koji u duhu ovih umetnika i dalje neguje.

Godine 2013. okupila je neke od najboljih beogradskih muzičara i osnovala „The Iva Ikon Gospel Choir and Band", za koji priređuje aranžmane i komponuje. Ovaj sastav je nastupao na festivalima ‒ Mikser, Bunt, Dame pevaju Bajagu (Golubica), Beatles night ‒ a širom Srbije i u inostranstvu izvodi tradicionalni ili savremeni gospel i stiče veliku naklonost publike.
Redovno nastupa kao pijanista i vokalni solista u zemlji i inostranstvu, kao solista ili sa celim bendom.
Intenzivno se bavi i pedagogijom.
U Srbiji je snimala sa gitaristom Miroslavom Tadićem, Rambom Amadeusom, Milošem Mihajlovićem, a bila je gost Gibonija na koncertu u Centru „Sava".

Trenutno nastupa sa svojim četvoročlanim bendom. Sviraju autorsku muziku koja odiše uticajima soula, popa, gospela i rokenrola, a uskoro će objaviti i album.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи