Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Zvučne senzacije tragom Dana belog štapa

Međunarodni dan slepih i slabovidih, poznat i kao „Dan belog štapa", podseća nas svake godine na ulogu i značaj koje zvučni mediji imaju za te naše sugrađane - prema grubim procenama, njih oko 12.000. Ove godine i najveća biblioteka za slepe na Balkanu „Dr Milan Budimir" obeležava pola veka trajanja. Pored knjiga na Brajevom pismu, ova biblioteka je i riznica snimljenog zvuka - na magnetofonskim trakama, audio-kasetama, u novije vreme i u digitalnom formatu. Međutim, osim zvučne knjige, kao forme prisutne već dugi niz godina, o kojoj će u ovoj emisiji svakako biti reči, razvoj savremenih tehnologija porodio je i neke nove alatke prilagođavanja vizuelnih sadržaja slepim i slabovidim osobama, poput audiodeskripcije, koja opisuje događaj, gestikulaciju, mimiku, scenu... Kakva je današnja producija zvučnih knjiga, a u kojoj fazi je digitalizacija negdašnjih remek-dela učinjenih u ovom mediju? Koliko su vizuelni mediji - od tradicionalnih poput televizije ili filma, preko novih (npr. internet portala), pa sve do vizuelnih umetnosti danas, spremni da izađu u susret potrebama slepih i slabovidih? Da li audiodeskripcija audio-vizuelnog dela može da ugrozi ulogu i status radio-drame u životima slepih?

Gosti emisije su Boris Dončić, bibliotekar i urednik u Studiju za snimanje zvučnih knjiga Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir" i Violeta Vlaški, filolog, prevodilac i audiodeskriptor.

U redovnoj rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa slikarom Vojom Dimitrijevićem, rođenim u Sarajevu, beogradskim i pariskim đakom, članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, osnivačem prve Umjetničke škole i dugogodišnjim predsednikom Udruženja likovnih umjetnika BiH. Ovi razgovori vođeni su za ciklus emisija „Gost Drugog programa" 1977. godine.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара