Читај ми!

120 godina Etnografskog muzeja

Gošća Riznice Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu

Etnografski muzej u Beogradu osovan je 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz okvira Narodnog muzeja. Raznovrsni etnografski predmeti preneseni su u Zadužbinu Stevče Mihajlovića-kuću koji je Mihajlović testamentom zaveštao „narodu srbskom za večiti spomen... da se od nje načini muzej za Kraljevinu srbsku". Za čuvara (upravnika) postavljen je Sima Trojanović, a za prvog kustosa Nikola Zega. Posle Drugog svetskog rata Muzej je preseljen u zgradu Beogradske berze na Studentskom trgu broj 13.

Povodom značajne godišnjice Etnografskog muzeja u Beogradu, jednog od najstarijih u Srbiji i šire, gošća Riznice je Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Muzeja, sa kojom, povodom 120 godina postojanja, razgovaramo o istorijatu ove ustanove kulture od prvorazrednog značaja i načinu obeležavanja značajnog rođendana Etnografskog muzeja u Beogradu.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво