Читај ми!

In Memoriam - Kosta Bunuševac (1948-2021)

Član slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije Kosta Bunuševac preminuo je u 73. godini.

Kosta Bunuševac rođen je 1948. u Splitu, završio je odsek slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1971, u klasi profesora Stojana Ćelića. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan na teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, u pozorištu i na televiziji. Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999. do 2007. godine.
„Prvim crtežima na studijama večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć", navelo je Udruženje likovnih umetnika Srbije opraštajući se od Bunuševca. Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana. Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, „one man show", uz još dve-tri ličosti, bio je centar svih, ne samo „andergraund" okupljanja vertikalnog Beograda 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.
U vreme kada termini „multimedijalnost" i „multikulturalnost" nisu postojali u globalnom vokabularu, njega su nazivali „imidž mejkerom". Bio je „glas univerzuma" u neprevaziđenom televizijskom šou programu „Oliver Mandić i Beograd noću", čiji je vizuelni i idejni tvorac, ali i „Super Ridža" u minijaturama koje su pratile sadržaj kultnog filma „Kako je propao rokenrol".
O vremenu prošlom, vremenu sadašnjem, a ponajviše budućem, autentični beogradski alhemičar umetnosti ostavio je svedočanstvo i u emisiji Klub 2.
Razgovor vodio: Uroš Milovanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи