Читај ми!

Običaji i srpska muzička tradicija u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj

Gosti: mr Zorana Guja, etnomuzikolog, i dr Bogdan Dražeta, etnolog i antropolog

U ovonedeljnoj Riznici gosti su: etnomuzikolog mr Zorana Guja, doktorand na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, autor monografije „Narodna muzička tradicija Pala i okoline", stručni rukovodilac pevačke grupe za tradicionalno pevanje u Kulturno-umetničkom društvu „Baščaršija" u Sarajevu, i dr Bogdan Dražeta, etnolog i antropolog, naučni saradnik na Institutu za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, autor monografije „Etnička identifikacija i granice u Bosni i Hercegovini: primeri Mostara i Sarajeva".

Razgovaraćemo o rezultatima njihovih zajedničkih etnološko-antropoloških i etnomuzikoloških istraživanja na polju srpske tradicije i narodne kulture u oblastima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, o dosad urađenim terenskim istraživanjima kulturnog nasleđa Srba, načinu očuvanja, suživotu, uticaju muzike na međuetničke odnose, kao i o budućim planovima. Mr Zorana Guja i dr Bogdan Dražeta radili su i na nekoliko dokumentarno-igranih filmskih ostvarenja, etnološko-etnomuzikološkog karaktera, o običajima godišnjeg (slava, moba, poselo) i životnog (svadba) ciklusa na području Romanije.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара