Читај ми!

Irina Subotić

Gošća emisije je Irina Subotić.

Ove sedmice je, u izdanju Galerije „Rima" i Instituta za književnost i umetnost, objavljena publikacija „Sto godina Zenita 1921‒1926", koju su uredili dr Bojan Jović i dr Irina Subotić.

Kapitalno izdanje na 760 stranica sadrži nova tumačenja čuvenog avangardnog glasila, iz pera domaćih i inostranih autora, među kojima su: Ješa Denegri, Slobodan Mijušković, Maja Stanković, Ginter Berghaus, Goran Miloradović i mnogi drugi.

U današnjoj emisiji profesorki Irini Subotić postavićemo neka od pitanja koja se nalaze i u predgovoru ovog zbornika: Koliko je nasleđe Zenita i danas, vek kasnije, živo? Da li je sve rečeno i napisano o Ljubomiru Miciću, jedinstvenoj pojavi na jugoslovenskoj umetničkoj sceni? Kako bi danas trebalo tumačiti Micićeve ideje i čuveni Manifest zenitizma? Ova pitanja će razgovor usmeriti i ka individualnom i kolektivnom odnosu prema umetničkom i kulturnom nasleđu.

Naši kritičari izdvojili su najvažnije kulturne događaje nedelje i ovoga puta: otvaranje izložbe „Efekat pregleda" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu;

početak 66. Sterijinog pozorja, koje se odvija pod sloganom „Zlu vremenu, uprkos"; koncerte pijanista Vaška Dantaša i Mišela Dalberta u okviru festivala „ArtLink"; i filmsku manifestaciju Nedelja italijanskog filma.

Za čitanje preporučujemo zbirku pesama „O sadašnjosti i sedativima" Petra Matovića.

Emisiju priprema i vodi Sara Arsenović.

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се