Читај ми!

Otkrivanje tajni Venere

Dr Aleksandar Bogojević i prof. dr Tanja Berić

NASA je nedavno odabrala dve misije koje će biti poslate na Veneru. Novi podaci bi trebalo da nam pomognu da razumemo kako je Venera postala planeta sa tako ekstremnim uslovima, iako su njene brojne osobine vrlo slične Zemlji. Da li je Venera mogla biti prvi nastanjivi svet u Sunčevom sistemu sa okeanom i klimom sličnom Zemljinoj?

Lansiranje misija „DAVINCI+" i „VERITAS" očekuje se između 2028. i 2030. godine, a svaka je vredna petsto miliona dolara. „DAVINCI+" će analizirati sastav Venerine atmosfere, što bi trebalo da odgonetne kako se formirala i razvila, kao i da utvrdi da li je planeta ikada imala okean, dok će „VERITAS" mapirati površinu Venere da bi odredio geološku istoriju planete i razumeo zašto se ona razvila toliko drugačije od Zemlje.

O planovima NASA razgovaramo sa dr Aleksandrom Bogojevićem, direktorom Instituta za fiziku, dok će prof. dr Tanja Berić, sa Katedre za mikrobiologiju Biološkog fakulteta, analizirati mogućnosti za otkrivanje mikrobijalnog života na Veneri, kao i opcije za eventualnu kolonizaciju ove planete. Od profesorke Berić saznaćemo i koji su to mikroorganizmi prisutni na dovoljno ekstremnim staništima na Zemlji da bismo mogli razmatrati mogućnosti za njihovo preživljavanje u uslovima atmosfere Venere.

Prof. dr Momčilo B. Đorđević će u redovnoj rubrici govoriti o otkrivanju tajni humanog genoma.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Naslovna fotografija: NASA/JPL-Caltech.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво