Читај ми!

Tatjana Karavelić, Anja Tončić i Dunja Ožegović

Današnje izdanje emisije Zlatni presek posvećujemo umetnicama mlađe generacije.

U Klubu RTS-a, u zgradi Radio Beograda, otvorena je izložba skulptura iz doktorsko-umetničkog projekta Tatjane Karavelić. Izložbu „Polihromija u kamenu" čini više od dvadeset skulptura realizovanih u okviru četvorogodišnjih doktorskih studija iz oblasti primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Umetničko-istraživački projekat predstavlja sinergiju različitih naučnih uporišta, naročito opšta teorijska proučavanja iz oblasti geologije i umetničkih uticaja u cilju ostvarivanja specifičnog skulptorskog izraza.

Tatjana Karavelić rođena je 1991. godine u Užicu. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu upisuje 2010. godine, Diplomu primenjeni umetnik na odseku primenjeno vajarstvo stiče 2014. godine, a 2015. završava master studije na istom fakultetu, u oblasti memorijalne skulpture. Od 2016. godine je u statusu samostalnog umetnika, član je ULUPUDS-a i ULUS-a.

Prvu samostalnu izložbu „Ciklusi" realizovala je 2016. godine, u Gradskoj galeriji Užice. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Od 10. juna u Prodajnoj galeriji „Beograd" na Kosančićevom vencu, otvorena je izložba Anje Tončić i Dunje Ožegović „Vakuum", koja je pred publikom do 28. juna. Reč je o izboru crteža izvedenih u kombinovanim tehnikama na papiru na zidovima Galerije, kao i radova u prostoru koji su deo instalacije. Zajedničko polazište ovog ciklusa radova je relativizovanje tradicionalnih naučnih tumačenja pojma vakuuma kao apsolutno ispražnjenog prostora. Dunja Ožegović radi na papiru koji nestaje u crno-belom pastuoznom bojenom nanosu, a na slikama Anje Tončić pojavljuje se realnost u „krupnom planu", svet čula, talasne frekvencije, zvuci, kretanje, sve crno-belo.

Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je i magistrirala 2019. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Aktivno izlaže od 2013, i od tada je realizovala deset samostalnih i učestvovala na preko sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je dvanaest nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti.

Dunja Ožegović (1995, Beograd) diplomirala je i magistrirala 2019. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Imala je dve samostalne izložbe, a izlagala je i na pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je četiri nagrade na fakultetu.

Gošće Zlatnog preseka su: Tatjana Karavelić, Anja Tončić i Dunja Ožegović.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи