Читај ми!

Gordan Nikolić

Gost Vremena muzike

Virtuoz na violini Gordan Nikolić rođen je 1968. godine u Brusu. Violinu je počeo da uči sa sedam godina, a posle plodonosnog muzičkog obrazovanja u Školi za muzičke talente u Ćupriji kod Đerđa Zazrovića i Ljubivoja Nikolića, odlazi na studije u Bazel. Diplome soliste i pedagoga na Visokoj muzičkoj školi stekao je u klasi renomiranog francuskog umetnika Žan-Žaka Kantorova, a u tom periodu je istovremeno posećivao i intenzivne interpretativne kurseve kod violiniste Valtera Levina, kompozitora Đerđa Kurtaga, Hansa Vernera, Vitolda Lutoslavskog i drugih velikih umetnika.

Zahvaljujući dugogodišnjem delovanju na mestu koncert-majstora u Orkestru d'Overnja, Kamernom orkestru Lozane, Evropskom kamernom orkestru i Londonskom simfonijskom orkestru (20 godina), stekao je i ogromno iskustvo za rad na ovoj značajnoj poziciji umetničkog vođe, te često gostuje u brojnim evropskim ansamblima.

Pored saradnje sa Ženevskim kamernim, Madridskim simfonijskim i Nacionalnim orkestrom Španije, LSO, Antverpenskim kraljevskim, Kastiljansko-leonskim, Omladinskim katalonskim i orkestrom „Aurora", Nikolić je bio i dugogodišnji muzički direktor Gudača Svetog Đorđa, kao i prvi gostujući dirigent Mančesterske kamerate.

Od 2004. je umetnički vođa Holandkog kamernog orkestra, a od 2005. i muzički direktor „BandArta".

Poseban afinitet iskazuje prema baroknoj i savremenoj muzici, kao i prema kamernom muziciranju.

Kao solista je nastupao pod upravom Kolina Dejvisa, Bernarda Haitinka, Lorensa Fostera, Marka Albrehta i mnogih drugih svetski priznatih dirigenata.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, a značajne su i nominacije kritičara časopisa "Gramofon" i muzičkog magazina „BBC", kao i nagrada nemačkih kritičara.

Nikolić je ovenčan zvanjem „Prince Consort Proffesor" Kraljevskog koledža u Londonu. Od 2005. predaje na Roterdamskom konzervatorijumu, a od 2017. je i profesor na Visokoj školi za muziku u Sarbrikenu.

Urednik i voditelj emisije: Ana Ćirica

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи