Читај ми!

Filozofija i sloboda

U Trebinju će ove nedelje biti održan četvrti po redu Srpski filozofski simpozijum SoFoS sa opštom temom Filozofija i sloboda.

Ovogodišnja konferencija posvećena je problemu patriotizma u kontekstu globalno proglašene pandemije. Patriotizam je reč u čijoj se osnovi nalazi reč otac (lat. pater; grč. πατήρ), od koje nastaje reč patria (πάτρα) koja se obično prevodi kao otadžbina ili zemlja očeva. Na grčkom jeziku, reč πάτριος označava pripadnost zajedničkom ocu, tj. poreklo od istog oca. Spajanjem reči pripadnost (poreklo) i otac dobija se određenje patriotizma kao osećanje pripadnosti istom (svome) rodu (ne u značenju gendera moderne ideologije) koje tvori određenu državu kao društvenu zajednicu. Takva društvena zajednica zasnovana je dakle na onome koji stoji na početku kao arhe-pater i koji je isti za sve. Prvi kohezioni faktor za svakog patrikosa jeste zajednički predak iz čega dalje proizlaze zajednička istorija, kultura i običajnost uopšte. Patriotizam se kao rodoljublje artikuliše kroz specifičan emocionalni odnos prema sopstvenom narodu i državi i u tom pogledu ga treba razlikovati od nacionalizma.

Na konferenciji će učestvovati autori iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Rusije i Grčke. Tim povodom emitujemo razgovor sa Duškom Prelevićem koji je prošle godine imao uvodno predavanje na ovom skupu.

Autor i voditelj: Aleksandar Lukić

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи