Читај ми!

Ljudsko-životinjski odnosi u antropologiji

O studijama ljudsko-životinjskih odnosa u antropologiji razgovaramo sa dr Sonjom Žakulom, naučnom saradnicom Etnografskog instituta SANU.

Dr Sonja Žakula odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom "Zoološki vrtovi u Srbiji u antropološkoj perspektivi" na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Razgovaraćemo o istorijatu i ulozi zooloških vrtova u svetu, ali i kod nas, kao i o interesantnom istraživanju naše gošće o odnosu životinja u zoološkim vrtovima i ljudi koji su u njima zaposleni. Osvrnućemo se i na istorijat izučavanja ljudsko-životinjskih odnosa i poziciju antropologije u savremenim interdisciplinarnim istraživanjima ove problematike. O značaju studija ljudsko-životinjskih odnosa govorićemo i u kontekstu aktuelne pandemije bolesti koju izaziva SARS-CoV-2, ali i drugih značajnih zoonoza koje su se širile kroz ljudsku populaciju u prethodnim godinama.
U redovnoj rubrici, prof. dr Momčilo B. Đorđević govoriće o tome šta smo sve kroz istoriju naučili proučavajući primate.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи