Читај ми!

Zoran Zlatić

Zoran Zlatić, kanadski biznismen, svoj prvi novac zaradio je prodajući bukete ljubičica na Terazijama kako bi u bioskop poveo „najlepšu devojčicu u razredu”.

Imao je 21 godinu kada je napustio svoj voljeni Dorćol i otišao u Kanadu. Tamo je radio po 18 sati dnevno i menjao poslove sve dok nije postao „kralj trikotaže" ‒ izuzetno uspešan i bogat čovek. Pustolovni duh ga je vodio u preko stotinu zemalja sveta, ali „najbolje vreme svog života" proveo je u ekspedicijama u kojima je tražio zakopano piratsko blago na jednom od najpoznatijih ostrva sa blagom ‒ ostrvu Koko u Kostariki.
Priča o blagu povezana je sa Skotom Vilijamom Tompsonom, kapetanom broda „Mary Dear". Tim brodom blago je trebalo da se preveze od Lime do Meksika, a zatim u Španiju. Brod ipak nije stigao u Meksiko jer su mornari poubijali stražare i otplovili ka ostrvu Koko, na kome su blago zakopali. Dok je išla u potragu za namirnicama, posada broda je uhvaćena u luci i obešena, a Tompson i još jedan član posade uspeli su da pobegnu u džunglu, gde im se gubi svaki trag. Nikada nisu smeli da se vrate na ostrvo Koko. Blago je, kako kažu istoričari, neprocenjivo i sastoji se od ogromne količine zlata, srebra i dragog kamenja koje je bilo u posedu Katoličke crkve (oteto od naroda Perua), a uključivalo je i statuu Device Marije od zlata, ukrašenu dragim kamenjem, u prirodnoj veličini.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво