Читај ми!

Digitalizacija pisanog i likovnog materijala

Danas razgovaramo o nekoliko tema:

Digitalizacija pisanog i likovnog materijala tema je koja se nametnula sama po sebi, pošto smo započeli razgovore o digitalnom studiranju istorije umetnosti i drugih studija. Koje materijale studenti i istraživači mogu da koriste u digitalnom obliku? Sa nama je akademik prof. dr Aleksandar Kostić, slavni eksperimentalni psiholog, koji upravlja Centrom za digitalizaciju SANU. Razgovaraćemo o tome koliko je važno da se uspostave standardi procesa digitalizacije, kao i o načinu na koji to radi centar na čijem je on čelu.
Danas razgovaramo i sa Anom Mihailović, koja je član Umetničkog saveta ULUPUDS-a. Ove godine ULUPUDS održava svoju godišnju Majsku izložbu u maju i junu, dok je prethodna, zbog pandemije, bila održana u novembru. Ana će nam pričati o izboru radova članova ULUPUDS-a za izložbu i o njenom postavljanju. Kao jedna od tema ustalio se Pregled štampe, prikaz izdanja o likovnim umetnostima koja su objavljena tokom poslednjih nekoliko meseci. Koleginica dr Mirjana Gligorijević Maksimović u dva maha nam je prikazala pregled izdanja o srednjovekovnoj umetnosti.

Ovom prilikom idemo dublje u prošlost, govorimo i o izdanjima iz arheologije. Prof. dr. Monika Milosavljević, arheolog, nedavno je objavila svoju prvu knjigu ‒ „Osvit arheologije". Prof. Milosavljević će pričati o knjizi čija je osnovna tema istorijat metodologija i teorija naše arheologije u periodu od oko 1930. do oko 1960. godine.

Emisiju vodi i uređuje Zoja Bojić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи