Читај ми!

Poslednja opera Otorina Respigija

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja poslednju operu Otorina Respigija pod naslovom „Lukrecija”.

Rad na operi započet je maja 1935. Respigi je već tada imao zdravstvenih problema, ali uporno se borio sa umorom i bolešću ponavljajući kako mora da završi operu. Njegov libretista i veliki prijatelj Klaudio Gvastala svedoči da je ideja zapravo bila da se stvori par već postojećoj jednočinki pod naslovom „Sv. Marija Egipćanka", te da dve opere budu izvođene tokom iste večeri. Trebalo je da budu pandan jedna drugoj u pogledu arhitektonike dela, trajanja, broja likova, podele glasova itd. Bile su komplementarne i po karakteru naslovnih junakinja - jedna je simbolizovala snagu vere, a druga moralne čistote. Respigi je pošao od antičke rimske legende koju je našao kod Šekspira u vreme dok je čitao „Kralja Lira" i „Magbeta" kao moguće operske projekte. Zamislio je da umesto starogrčkog hora priču tumači narator ‒ Glas, u deonici dramskog meco-soprana i sa pozicije orkestarskog pulta. Ali, veći je problem bio da se ta obimna drama svede na jednosatnu operu u jednom činu, odnosno tri trenutka, kako stoji u podnaslovu.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи