Читај ми!

Tajni život pčela

O raznovrsnosti i značaju divljih pčela na području Beograda, ali i Srbije i Balkanskog poluostrva, razgovaramo sa Jovanom Bilom Dubaić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja upravo završava doktorsku disertaciju posvećenu izučavanju ove važne grupe insekata.

Pored medonosne pčele, koju mnogi relativno jednostavno prepoznaju, u Srbiji živi i veliki broj vrsta divljih pčela, a globalno ih je opisano preko 16 000. Od naše gošće ćemo saznati kako možemo razlikovati pčele od srodnih insekata kao što su ose ili muve, kako sve izgledaju „kućice" različitih vrsta pčela, gde ih možemo pronaći i da li sve pčele prave med. U oprašivanju mnogih useva posebno važnu ulogu imaju razne vrste divljih pčela, a njihova brojnost se značajno smanjuje usled gubitka staništa i upotrebe pesticida.

Razgovaraćemo o tome kako je divljim pčelama moguće pomoći, koja staništa u gradovima su za njih posebno značajna, kao i o pretnji koju po njih mogu predstavljati određene invazivne vrste. Saznaćemo i kako građani mogu doprineti praćenju širenja invazivne azijske pčele smolarice na primeru projekta koji Jovana Bila Dubaić od prošle godine uspešno realizuje sa saradnicima.
U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević donosi nekoliko interesantnih činjenica o medonosnim pčelama.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво