Čitaj mi!

Tajni život pčela

O raznovrsnosti i značaju divljih pčela na području Beograda, ali i Srbije i Balkanskog poluostrva, razgovaramo sa Jovanom Bilom Dubaić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja upravo završava doktorsku disertaciju posvećenu izučavanju ove važne grupe insekata.

Pored medonosne pčele, koju mnogi relativno jednostavno prepoznaju, u Srbiji živi i veliki broj vrsta divljih pčela, a globalno ih je opisano preko 16 000. Od naše gošće ćemo saznati kako možemo razlikovati pčele od srodnih insekata kao što su ose ili muve, kako sve izgledaju „kućice" različitih vrsta pčela, gde ih možemo pronaći i da li sve pčele prave med. U oprašivanju mnogih useva posebno važnu ulogu imaju razne vrste divljih pčela, a njihova brojnost se značajno smanjuje usled gubitka staništa i upotrebe pesticida.

Razgovaraćemo o tome kako je divljim pčelama moguće pomoći, koja staništa u gradovima su za njih posebno značajna, kao i o pretnji koju po njih mogu predstavljati određene invazivne vrste. Saznaćemo i kako građani mogu doprineti praćenju širenja invazivne azijske pčele smolarice na primeru projekta koji Jovana Bila Dubaić od prošle godine uspešno realizuje sa saradnicima.
U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević donosi nekoliko interesantnih činjenica o medonosnim pčelama.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]