Читај ми!

Sećanje na Bratislava Petkovića

U znak sećanja na pozorišnog režisera, dramaturga i nekadašnjeg ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije Bratislava Petkovića, koji je preminuo u 73. godini, emitujemo razgovor koji je sa njim vodila Mira Knežević.

Bratislav Petković je diplomirao režiju 1972. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu „Sporting lajf", za koju je tekst pisao zajedno s kolegom Vojislavom Kajganićem. Posle toga, napisao je i dve monodrame: „Prodajem razbivenu kuću" i „Ispovest klovna Dragoljuba". Napisao je i dramu „Kaskader", koju je potom i režirao u Beogradskom dramskom pozorištu. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, od kojih su pojedina ekranizovana, a neka su igrana na beogradskim pozorišnim scenama.
Bio je predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije, kolekcionar starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i „Zlatnog beočuga" za 2001. godinu. Bratislav Petković je bio i veliki zaljubljenik u automobile, pa je u centru Beograda, u Ulici Majke Jevrosime, otvorio svojevremeno i prvi muzej automobila u Beogradu i Srbiji.
Godine 2018. premijerno je na sceni Opere i teatra „Madlenijanum" izvedena njegova drama „Mitrovdan" i tim povodom je bio gost emisije Klub 2.

Sa Bratislavom Petkovićem razgovarala je Mira Knežević.
 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара