Marija Šević i Feđa Kiselički

Današnji Zlatni presek predstavlja najnovije radove dvoje umetnika, Marije Šević i Feđe Kiseličkog, koji svako na svoj način publici pružaju sopstveno viđenje umetničkih vrednosti.

Na nedavno otvorenoj izložbi u Galeriji Rima u Kragujevcu, serija slika Marije Šević inspirisana je iskustvom umetnice iz poseta muzejima, ali fokus nije na eksponatima, nego na ljudima, posetiocima i njihovom doživljaju susreta sa umetničkim delom, kao i složenoj i razgranatoj prirodi pogleda prisutnih u naslikanom prizoru. Izložba je otvorena do 2. juna.

Marija Šević rođena je 1987. godine u Aranđelovcu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti u Monpeljeu. Suosnivač je Umetničkog prostora i kolektiva U10 gde od 2012. godine radi na uređivanju programa. Njeni radovi prikazani su na brojim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu: u Ljubljani, Londonu, Rimu, Los Anđelesu, Berlinu, Beču, Bazelu, Milanu i Braziliji.

Večeras od 19 sati u Galeriji Ozon na Dorćol Placu biće otvorena izložba „Pejzaži nemara" fotografa Feđe Kiseličkog, koja je pred publikom do 22. maja. Fasciniran oblicima, bojama i svetlosnim efektima detalja golom oku nevidljivog stvaralaštva buđi, Feđa je snimao mikrosvet nastao iz sopstvenog, ali i šireg ljudskog nemara makroobjektivom, da bi potom snimke višestruko uvećavao. Takvim umetničkim postupkom, koji bi mogao da se shvati i kao izraz bioumetnosti, ljudska neodgovornost je dobila monumentalne razmere.

Feđa Kiselički rođen je 4. marta 1974. godine u Novom Sadu. Fotograf je u Muzeju grada Novog Sada. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Njegove fotografije objavljene su u više stranih i domaćih časopisa, a takođe krase i stranice mnogih knjiga poezije.

Gosti Zlatnog preseka su Marija Šević i Feđa Kiselički.

Emisiju priprema i vodi Tanja Živković.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи