Читај ми!

Harmonski jezik rukoveti

Druga emisija majskog ciklusa Kako slušati muziku posvećenog rukovetima Stevana Mokranjca, donosi priču o harmonskom jeziku na primeru četvrte, pete i šeste rukoveti.

„Iako je u stvaralaštvu pošao od konvencionalne, evropske klasične harmonije, na kojoj se školovao, Mokranjac je našao načine da je primeni na naše narodne melodije, sa svim njihovim osobenostima, i da, štaviše, svojim rešenjima uspostavi posebne, nove konvencije koje će zadugo ostati pojam 'one prave' harmonije, u drugom smislu 'latentne' tj. one koja se podrazumeva i očekuje u određenim melodijskim situacijama, naročito kadencirajućim. Ali, tokom sopstvenog stvaralačkog sazrevanja, Mokranjac je i sam počeo da izbegava te konvencije i stereotipe, tražeći nova, svežija rešenja," kaže profesor Dejan Despić u studiji o Mokranjčevoj harmoniji objavljenoj uz njegova sabrana dela. S tim u vezi je još jedan važan aspekt o kojem ćemo govoriti - horski slog, odnosno faktura.

Urednica je Gorica Pilipović.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара