Читај ми!

Prvi mjuzikl: Prosjačka opera

„Prosjačka opera” Džona Geja premijerno je izvedena 29.1.1728. godine na sceni londonskog teatra Lincoln’s Inn Fields.

Mimo svih običaja tog doba, autor je radnju smestio duboko u polusvet tadašnjeg Londona: za svoje likove bukvalno je pozajmio biografije tadašnjih čuvenih kriminalaca. Da bi se približio publici istančanog ukusa, oslonio se na strukturu tada vladajuće italijanske opere. Nije komponovao ni jednu jedinu notu: sve melodije pozajmio je iz popularnih pesmarica svog vremena, kao što su „Pilule Tomasa Darfija za odagnavanje melanholije" i „Majstor plesa Džona Plejforda".
Već prve godine postojanja „Prosjačka opera" izvedena je 62 puta. Bila je hit ne samo u toj sezoni, već do kraja 18. veka. Pored matičnog pozorišta, postavljale su je scene širom Velike Britanije i Amerike, a glavne uloge pevale su najveće zvezde.
„Prosjačka opera" je postala prototip mjuzikla koji će se pojaviti gotovo dva veka kasnije: priča iz života, kritičko stanovište, muzika i reči pozajmljeni iz svakodnevice. Popularnosti je doprineo i svež, neškolovan glas Lavinije Fenton, mlade pevačice koja je nastupila u glavnoj ulozi, a koja je svojim nestandardnim pevanjem napravila pravu revoluciju u ukusu pozorišne publike. Oko nje se čak razvila nezavisna industrija: novinari su joj pratili svaki korak, njeni štampani portreti krasili su domove i prodavnice, a gospoda su je proganjala toliko energično da je morala da angažuje telohranitelje.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи