Читај ми!

Prvi mjuzikl: Prosjačka opera

„Prosjačka opera” Džona Geja premijerno je izvedena 29.1.1728. godine na sceni londonskog teatra Lincoln’s Inn Fields.

Mimo svih običaja tog doba, autor je radnju smestio duboko u polusvet tadašnjeg Londona: za svoje likove bukvalno je pozajmio biografije tadašnjih čuvenih kriminalaca. Da bi se približio publici istančanog ukusa, oslonio se na strukturu tada vladajuće italijanske opere. Nije komponovao ni jednu jedinu notu: sve melodije pozajmio je iz popularnih pesmarica svog vremena, kao što su „Pilule Tomasa Darfija za odagnavanje melanholije" i „Majstor plesa Džona Plejforda".
Već prve godine postojanja „Prosjačka opera" izvedena je 62 puta. Bila je hit ne samo u toj sezoni, već do kraja 18. veka. Pored matičnog pozorišta, postavljale su je scene širom Velike Britanije i Amerike, a glavne uloge pevale su najveće zvezde.
„Prosjačka opera" je postala prototip mjuzikla koji će se pojaviti gotovo dva veka kasnije: priča iz života, kritičko stanovište, muzika i reči pozajmljeni iz svakodnevice. Popularnosti je doprineo i svež, neškolovan glas Lavinije Fenton, mlade pevačice koja je nastupila u glavnoj ulozi, a koja je svojim nestandardnim pevanjem napravila pravu revoluciju u ukusu pozorišne publike. Oko nje se čak razvila nezavisna industrija: novinari su joj pratili svaki korak, njeni štampani portreti krasili su domove i prodavnice, a gospoda su je proganjala toliko energično da je morala da angažuje telohranitelje.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се