Читај ми!

Čije je kulturno nasleđe? Problem nasleđa Stare Srbije

Miloš Ković i Jasmina S. Ćirić

Problem nomenklature srednjovekovnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i Republici Severnoj Makedoniji već nekoliko godina je u fokusu naučne javnosti, posebno od kada su zagovornici prijema ,,Kosova" pokazali ambicije progresivne albanizacije naše duhovne i kulturne baštine. S druge strane, relativno slično ,,rasrbljavanje" dogodilo se u Republici Severnoj Makedoniji kako pre dvadeset godina upadom paravojnih albanskih jedinica u manastir Mateič, tako i nedavno kada su u Manastiru Svetog Joakima Osogovskog izmenjeni natpisi uz srpske vladare svetitelje.

Šta su bili razlozi za zaključke da pomenuto nasleđe na teritoriji nekadašnje Stare Srbije nema duhovne veze sa SPC? Kome kulturno nasleđe pripada? Kako se sporovi na nivou države i Crkve kao institucije odražavaju na stanje spomenika, kao i na restauratorske i konzervatorske zahvate? Kako uticati na sprečavanje identitetskog brisanja srpskog kulturnog nasleđa?

U emisiji Sporovi u kulturi govore istoričar dr Miloš Ković, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i istoričar umetnosti dr Jasmina S. Ćirić, docent Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Emisiju priprema i vodi: Tanja Živković

Naslovna fotografija: Mateič, crkva Uspenja, foto Jasmina S. Ćirić

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара