Miloš Bjelica i Đorđo Vasić

Umetničke poruke sa savernoameričkog kontinenta

Miloš Bjelica je srpski klarinetista i muzički pedagog iz Bostona, SAD, gde živi i radi od 2006. godine. Doktorant je na Muzičkoj akademiji u Bostonu. Nastupao je kao solista, kamerni muzičar i svirač u orkestru, u mnogim gradovima širom Evrope i SAD. Posvećen je tome da klasičnu, džez, svetsku i srpsku muziku učini dostupnom široj publici, a Miloš takođe izlazi iz koncertnih sala i svira na nekonvencionalnim mestima kao što su javni parkovi, stanice metroa i veliki gradski trgovi širom SAD i Evrope. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Do odlaska u SAD, u Beogradu je diplomirao na Muzičkoj akademiji, bio je profesor u muzičkoj školi „Vatroslav Lisinki" i član Kvarteta „Nevski" sa kojim je punio dvorane i duhovitim i zabavnim interpretacijama i koreografijama klasičnih kompozicija privlačio mlađu publiku ka ozbiljnoj muzici, kroz povezivanje pozorišnih motiva i šaljivih slika u izvođenju.

Đorđo Vasić je srpski pisac, prevodilac, germanista i veb dizajner iz Toronta, Kanada. Objavio je četiri zbirke kratkih priča sa motivima emigrantskog života i četiri knjige prevoda značajnih nemačkih pisaca (Kristof Hajn, Franc Friman, Krista Kožik i nobelovac Hajnrih Bel). Upravo je potpisao ugovor o prevođenju dela jednog od najznačajnijih svetskih pisaca, velikog austrijskog autora Hermana Broka, na srpski jezik. Rođen je u Maglaju (BIH) da bi 1991. godine emigrirao u Frankfurt, a 1998. godine se nastanio u Torontu. Grafički je urednik i dizajner knjiga, za čije naslovne stranice koristi umetnička dela srpskih slikara iz dijaspore, promovišući i na taj način naše zagranične umetnike. Značajna njegova referenca je i rad na održavanju sajta velike korejske auto kompanije „Subaru" gde je agažovan već dugi niz godina.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи