Čitaj mi!

Ilija Šaula i Ljiljana Pilipović Karanović

Zavičajna književnost i izdavaštvo

Ilija Šaula je srpski pisac i izdavač iz Filadelfije, SAD. Osnivač je i rukovodilac Književne radionice Kordun u Filadelfiji, u okviru koje funkcioniše i jedan od najznačajnijih srpskih književnih internet portala, kao i izdavaštvo. Nakon deset godina rada Književne radionice Kordun u Americi, Ilija je pokrenuo izdavaštvo i u Srbiji i već najavljuje veliki broj novih izdanja kao i objavljivanje književnog časopisa. Autor je osam knjiga poezije i proze. Naročitu pažnju javnosti u Srbiji privukao je promislima o životu - kratkom prozom „Bulevar svetlosti" i bajkovito-filozofskom pripovešću - romanom „Midar". Član je Udruženja Književnika Srbije i Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović" iz Toronta. Osim književnošću, bavi se i kulinarstvom i građevinarstvom. Rodom je sa Korduna, a od 1995. godine živi u Americi.

Ljiljana Pilipović Karanović je srpska književnica iz Republike Srpske. Rodom je iz Like, srednje obrazovanje i višu školu je završila u Bihaću, da bi je rat 1992. godine preselio u Banja Luku. Objavila je tri knjige do sada, a četvrta njena knjiga, roman „Gorštak", ugledaće svetlost dana sredinom aprila u izdanju novoosnovane izdavačke kuće u Srbiji, Književne radionice Kordun iz Filadelfije. Piše inspirisana svojim rodnim krajem - Likom (esej „Lika - ognjište moje" i zbirka pesama „Gdje je bako Lika"). Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom poetskom konkursu u Rimu, a njeni književni radovi nalaze se u brojnim zbornicima.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

broj komentara 0 pošalji komentar
Beskrajni plavi krug Beskrajni plavi krug

Autor:
Milena Božović Manić

Poslednja sedmična emisija iz ciklusa SVETSKA SCENA I SUSEDNE KULTURE posvećena je našoj dijaspori i strujanjima između nje i matične kulture u Srbiji. [ detaljnije ]